Oční vady dětí - dají se léčit?
Oční vady u dětí

Zrak u dětí se vyvíjí od narození do cca 6 až 7 let věku dítěte. Než se ukončí celkový vývoj zraku, projdou oči velkými změnami. 

Vidění, to není jen tak. Veškeré hraní dětí pomáhá utvářet to, čemu říkáme jednoduše vidění. 

Možná jste zachytili případ muže, který byl od ranného dětského věku slepý, ale v dospělosti prošel operací očí. Ta dopadla skvěle, tedy z hlediska lékařů a on začal opravdu vidět. Viděl skvěle ... ale ... byl tam jeden háček. Viděl, ale ne tak, jak bychom všichni čekali. Neuměl odhadnout vzdálenost. Když jej vezli v autě, viděl informační tabule nad silnicí, jakoby do nich měl narazit. Věcem uhýbal i když byly daleko nebo chtěl uchopit něco, co vůbec neměl v dosahu rukou... Neuměl říct co je blíž a co je dál a nezvládal základní dovednosti založené na vidění, které i děti dělají neobratně, protože se učí orientovat v prostoru naší běžné reality. Děti si své vidění, ten komplex dovedností, kterýma se orientujeme v životě pomocí zraku, rozvíjí 6-7 let. Jejich hraní, barvy, tvary, stavění věží, hry s provázky, tahání kačera ... to vše je důležité zejména pro rozvoj spojení vidění a motoriky.

Do tohoto věku se utváří odhad vzdálenosti, spolupráce obou očí, rozlišování barev, zaostřování, orientace v prostoru, motorika v souvislosti s viděním atd. Každý stimul se opakováním ukládá do mozku a ten vytváří vzory, na základě kterých se rychle orientujeme. Děti se naučí, že auto - to je vzor, který umí něco vézt. Přitom kočka - je vzor, který neumí nikoho odvézt. Všichni lidé, kteří se naučili koukat na svět pomocí vzorů, to vědí. Ale děti to na začátku neví. Zpočátku mohou vznikat zajímavé situace, kdy se dítě snaží kočce vnutit schopnost auta a vozit na jejích zádech nějakou hračku nebo sebe. Víme, že se to kočce nebude líbit a dítě na to taky přijde, že kočka není auto a nevozí. Mozek si to zapíše a dítě má vytvořený vzor pro kočku. Nějakou dobu ji možná bude vnímat jako živého plyšáka. A časem se i to změní. Protože víme, plyšák nemá drápky :)

Když si uvědomíme, že vidění je záležitost mozku a jeho správné stimulace, hned je jasnější, jak konkrétně pomoct rozvíjet vidění a zabezpečit očím a mozku dostatečné množství podnětů. 

Obklopit dítě barevností a nenechávat jej spát nebo hrát si u bílé zdi, protože tím mozek bude víc rozvíjet oko, které má barevné stimuly, zatímco oko které vidí jen bílou zeď začne využívat méně. A hned máte zaděláno na rozvoj tupozrakosti.

Časté oční vady u dětí

U rozvoje vidění u dětí mohou nastat i komplikace jako krátkozrakost, dalekozrakost, tupozrakost nebo šilhání. Čím dříve se na vadu přijde a začne se vhodně léčit, tím lépe se dá zlepšit nebo dokonce odstranit. 

Krátkozrakost vzniká převážně stimulací očí na krátkou vzdálenost. Krátká vzdálenost to jsou mobily, tablety, počítače...  jak moc škodí modré záření očím je na celou studii :) Jen taková perlička, věděli jste, že aktivita našeho mozku je přímo závislá od toho jaké máme světlo a jeho intenzitu?

Dalekozrakost u dětí vzniká díky růstu a rozvoji celého oka, roste celá hlava a rozměrově to v některém období nemusí sedět pro dobré vidění. 

Tupozrakost, jak už jsem psala, vzniká tím, že mozek upřednostňuje vizuální vjemy z jednoho - obvykle silnějšího oka. To druhé pak stagnuje. Oční lékaři doporučují okluzor (v lehčích případech stačí zalepit sklo průhlednou lepící páskou) na silnější oko a vyrovnávat stimulování slabšího oka s tím silnějším a zároveň je nechávat spolupracovat.  Obvykle si vás pozvou jednou za půlroku na kontrolu, kde se budete s dítětem věnovat přístrojové pleoptice, ale je to málo. Je potřeba očím dopřát domácí práci a stimuly. Různé hry pro rozvoj zraku a motoriky, zejména pokud vašemu dítěti není ještě 7 let. Pokud už bylo a řešíte tupozrakost, rozhodně ji řešte aktivně co nejdřív.

Inspirujte se hrami s očima v kurzu oční jógy pro děti >>>