Vytisknout
Kategorie: Blog
Zobrazení: 4512

 

Teď v tomto období, kdy nám častěji, než kdy jindy v roce svítí svíčky, je opravdu jednoduché dělat tuto praxi. Nebudu vás napínat, je to prastará jógová očistná technika, trátak. Zlepšuje koncentraci, vidění, tvořivost a paměť.

Trátak znamená soustředěný pohled na konkrétní předmět. Když se koncentrujete třeba na plamen svíčky a delší dobu do něj hledíte, dochází k vyšší tvorbě slz, které jsou odváděny do nosu a zvlhčují a desinfikují oblast očí a nosu. A tak i vy můžete díky pěti minutovému koukání do plamene posilnit své oči a zlepšit vidění, koncentraci, paměť a nastartovat tvořivost.

Má to ale jeden háček

Tuto techniku nemají cvičit lidé s vážnými psychickými poruchami.

Recept na provlhčené oči

Trátak se cvičí ve dvou formách:

vnější – bahir trátak

vnitřní - antar trátak.

 

Nebudu vám psát o rozdílech, ale rovnou si obě verze zacvičíte a uvidíte, že je to snadné.

1. Zapalte svíčku a umístěte ji do výše očí a na vzdálenost paže.

Předmětem může být také jakýkoliv jiný předmět, ale vyberte si něco, co symbolizuje nějakou cnost něco vznešeného, protože to vám pak zůstane v podvědomí a jsem si jistá, že si tam nikdo nepotřebuje nosit ošklivé a nízké hodnoty. Tedy může to být jantra, mandala, symbol OM, nebo nějaký náboženský symbol. Pokud zrovna náboženství nebo mystice neholdujete postačí i černá tečka na bílém papíru nebo špička nosu.

2. Posaďte se pohodlně.

Nemusíte mít rovná záda ani zauzlované nohy. Stačí sedět pohodlně a mít skvělý výhled na objekt, který budete pozorovat

3. Soustředěně koukejte do plamene svíčky a nemrkejte. (To je vnější trátak)

Pokud plamen poskakuje, zamezte průvanu. Taky zkuste dýchat tak, abyste plamenem nehýbali.

4. Zavřete oči a pozorujte plamen za zavřenými víčky. (to je jedna z forem vnitřního trátaku)

Když už cítíte, že to déle nevydržíte a mrkat potřebujete. Zavřete oči a pozorujte inverzní plamínek, který vidíte za zavřenými víčky. Pozorujte jej, dokud nezmizí.

5. Celé cvičení opakujte

Pokračujte krokem 3 a cvičte 5 minut, pokud je to vaše poprvé a klidně přidejte, pokud techniku již znáte.

Na závěr cvičení si protřete dlaně a horké položte na zavřená víčka. Nechte teplo z dlaní působit na svaly obličeje a až pak se vraťte do normálního módu a svíčku zhasněte, jinak vám bude tahat oči a budete podvědomě pokračovat. Stejné platí u ostatních symbolů, odkliďte je z dohledu.