3 cviky, které vám zaručeně pomůžou udržet dobrý zrak navzdory práci u počítače
3 cviky pro oči namáhané prací u počítače

Chcete-li mít dobrý zrak navzdory každodenní práci u počítače? Zkuste oční jógu! Ta vám pomůže. Opravdu. To není nic vybájeného, nýbrž holý fakt.

Proč se prací v kanceláři zhoršuje zrak?

Naše oči nejsou přizpůsobené strnulému dívání se na jedno místo. Normálně bychom koukali různými směry v prostoru a nenamáhali si tolik oči. 

Dlouhodobá koncentrace na blikající monitor snižuje frekvenci mrkání, což má za následek nedostatečné zvlhčení očí. Lékaři tomu říkají tzv. syndrom kancelářského oka.

Jak minimalizovat škody?

Monitor umístěte do vzdálenosti 40–70 cm od očí. Horní okraj obrazovky by měl být v úrovni očí. Když je výš, způsobuje nezdravé napnutí svalstva krku a tím vzniká napětí, které může způsobit špatné prokrvení hlavy, migrény a únavu očí.

Tohle jsou jen podpůrné rady, které sami o sobě bolesti a nepříjemného pocitu v očích nezbaví. Pomůže vámoční jóga.

 

Zkuste tyto 3 cviky pro oči namáhané prací u počítače:


1. Kompenzační cvičení


Když jste se dívali až doteď na počítač, dívejte se z okna. Ideálně jej otevřete a dýchejte čerstvý vzduch. Vyberte si nějaký vzdálený předmět (třeba strom) a prohlížejte si ho. Alespoň 2 minuty

 

2. Barevný dech pro oči

Uvolněte svůj dech, zavřete oči a nechte si na svém vnitřním plátně zobrazit, nebo si představte něco nádherné, přírodu, kytku, scenérii, strom, vodopád, kamínek, bylinku, je jedno co. Všimněte si jakou to má energii a barvu a zkuste tuto energii nadechnout jako barevný obláček a vdechnout ji přímo pro oči. S vděčností nechte nějakou dobu působit na oči a než cvičení ukončíte, poděkujte (sami sobě, všem zúčastněným a životu obecně).

 

3. Motýlí křídla

Pokud jste se dosud dívali do dálky a máte unavené oči, na chvilku je zavřete, hlavu lehce předkloňte a můžete zkusit jemně třepotat řasami se zavřenými víčky, jako kdyby to byla motýlí křídla

Chcete mít kvalitní zrak i při každodenní práci u počítače? Zkuste oční jógu!

Vaše oči mohou být vůči všudypřítomnému koukání do monitoru zcela imunní. Nevěříte? Objednejte si e-book a osvojte si všechny techniky oční jógy! Uvidíte, že lépe uvidíte. I počítači navzdory.