Vytisknout
Kategorie: Blog
Zobrazení: 7171
5 jednoduchých tipů jak zabránit únavě očí i když máte málo času
Vysoké pracovní tempo (ať už z vlastního rozhodnutí či na základě příkazu nadřízeného) a s tím spojená snaha o co nejlépe odvedenou práci výrazně zatěžuje naše oči.
Prakticky denně upřeně hledíte do počítače a snažíte se koncentrovat, jak to jenom jde, abyste byli dostatečně výkonní a rychlí. To samo o sobě není nic špatného, ale tento jev přináší i jedno zásadní negativum – často při snaze o dobrý výsledek zapomínáte na své oči, jdete i přes únavu a pak jste najednou zcela nepoužitelní. A přitom můžete mít vysoké nasazení i odpočaté oči.

Jak zabránit únavě očí, i když máte málo času

Snadno. Pracujete celý den? Udělejte si dopoledne a odpoledne pokaždé když jdete na toaletu alespoň pár minut pauzu a krátce si zacvičte. Vaše oči si odpočinou, šíje se uvolní a budete připraveni na maximální pracovní výkon po několik dalších hodin. Jak na to? Zkuste tytojednoduché cviky a relax:

1. Lifting zdarma

Protřete si dlaně a položte je na zavřená víčka. Netlačte! Měli byste jen cítit teplo. Až odezní, sundejte ruce dolů. A případně opakujte lifting zdarma podle potřeby. Či jen po dobu, dokud vám to bude příjemné.
 

2. Uvolnění šíje

Vyberte si ze sestav alespoň 3 cviky a ty odcvičte. 

Kroužení a pohyby ramen

Kruhové pohyby ramen dopředu 5x-10x, dozadu totéž. Ruce jsou volně podél těla a kroužíme jenom ramenními klouby. Cvičte pomalu, v souladu se svým dechem. Nádech půlkruh nahoru a dozadu, výdech půlkruh dolů a dopředu.
 

Vystrkování a zastrkování brady

Postavte se rovně a mírně vystrčte bradu dopředu a prociťte tah na zádech a krku s opačným dechem zamiřte dozadu jako byste chtěli bradu schovat do krku. Dýchejte volně. Zacvičte 5x-10x. Ruce jsou volně podél těla a pohybujeme jen hlavou dopředu a dozadu. 
 

Pohyby hlavou dopředu a dozadu

S nejbližším výdechem nechte hlavu klesnout bradou na hrudní kost, ale držte rovná záda. S nádechem se pomalu zaklánějte až do krajní pozice, pokud je vám příjemná. S výdechem opakujte znovu předklon s nádechem záklon. Zacvičíme 5x-10x.
 

3. Kompenzace pohledem jinam, než jste se dosud dívali

Pracujete celé dopoledne na počítači a už máte unavené oči? Vstaňte, protáhněte se a podívejte se třeba z okna. Vyberte si nějaký vizuálně příjemný bod, například strom, a alespoň minutu na něj upřeně hleďte. Pak se v klidu vraťte k práci :-)
 

4. Rozcvička okohybných svalů –  Vyberte si některý ze cviků na okohybné svalstvo, například kroužení očima.

 
Dívejte se směrem dolů a vydržte v této poloze alespoň půl vteřiny. Poté přejeďte očima do kruhu.  Na obě strany. Opište očima 4 až 10 kruhů na každou stranu. Je to ale jen doporučení, nikoliv dogma. Řiďte se hlavně svým pocitem a při prvním náznaku nepříjemnosti cvik ukončete i před dosažením doporučeného počtu opakování.
 

5. Barevný dech pro oči

Uvolněte svůj dech, zavřete oči a nechte si na svém vnitřním plátně zobrazit, nebo si představte něco nádherné, přírodu, kytku, scenérii, strom, vodopád, kamínek, bylinku, je jedno co. Všimněte si jakou to má energii a barvu a zkuste tuto energii nadechnout jako barevný obláček a vdechnout ji přímo pro oči. S vděčností nechte nějakou dobu působit na oči a než cvičení ukončíte, poděkujte (sami sobě, všem zúčastněným a životu obecně).
 

Máte často unavené oči? Naučte se oční jógu a dejte mžourání sbohem!

Chcete si osvojit 12 nejúčinnějších technik oční jógy a pracovat, aniž byste měli unavené oči? Objednejte si e-book a zlepšete svůj zrak ještě dnes! Nevěříte? Nemusíte. S 14denní garancí na vrácení peněz nic neriskujete.