Vytisknout
Kategorie: Blog
Zobrazení: 4741
Vitamíny pro oči

Oči jsou bezesporu jedním z nejdůležitějších orgánů. Jsou citlivé na přísun živin. Objevte co doplnit do svého jídelníčku a vyhněte se únavě i dalším potížím s očima. 

Z mnoha vědeckých studií je známo, že některé látky jsou důležitější než jiné. Proto pokud to se svým zrakem myslíte vážně, pravidelně přidávejte do svého jídelníčku vše důležité. Pomůže to nejenom očím, vždyť tělo je jeden celek. Inspirujte se mou infografikou.

Mrkev

obsahuje beta karoten. 

Beta karoten pomáhá sítnici a usnadňuje průběh mnoha funkcí oka.

Losos a další tučné ryby

jsou plné DHA.

Nízká hladina mastných kyselin se dává do souvislosti se syndromem suchého oka.  Omega-3-nenasycené kyseliny jsou důležité pro krevní zásobení sítnice a regeneraci. 

Ořechy

jsou výborným zdrojem vitaminu E. 

Vitamin E je známý svou ochrannou funkcí před poškozením buněk volnými radikály. Příznivě působí na nitrooční tlak. Také může bránit progresi šedého zákalu a makulární degeneraci.

Luštěniny

jsou dobrým zdrojem minerálů.

Pro správné fungování enzymů v oku je podstatný zinek, ale příliš velké množství zinku může oči poškodit. Zinek podporuje noční vidění. Zinek chrání před degenerací sítnice.Doplňujte jej společně s dalšími látkami v této infografice :) Doporučené množství zinku a dalších minerálních látek najdete v eBooku Oční Terapie.

Hořčík pomáhá s produkcí slz a podporuje relaxaci očních svalů  

Selen je nezbytný pro správnou funkci glutathionu, hormonu, který má výrazné antioxidační vlastnosti a je pro zdravé oči nezbytný. Studie ukazují, že přidáním vitaminu B2 v množství 10mg/den se zvýší produkce glutathionu až o přibližně 80%

Brokolice, růžičková kapusta, paprika

obsahují hodně vitaminu C, B2.

Brokolice je špičkový zdroj riboflavinu (vitaminu B2). Vitamin B2 pomáhá vašim očím přizpůsobit se a adaptovat se na změny intenzity světla. Studie ukazují, že přidáním vitaminu B2 v množství 10mg/den se zvýší produkce glutathionu až o přibližně 80%.

Vitamin B1 pomáhá udržovat zdravý oční nerv. A jeho nedostatek bývá průvodním jevem u glaukomu. 

Špenát a další listová zelenina

jsou nacpané luteinem a zeaxanthinem.

Jak ukazují studie lutein a zeaxanthin snižují riziko vzniku katarakty a rozvoje makulární degenerace. Jsou důležité pro tvorbu očních pigmentů. Dostatek těchto antioxidantů v potravě prokazatelně zpomaluje stárnutí buněk oční čočky. 

Avokádo

obsahuje lutein.

Lutein je antioxidant, který může pomoct udržet zdravé oči do vysokého věku.

Citrusy

jsou plné vitaminu C.

Vitamin C je silný antioxidant. Bylo prokázáno, že vitamin C snižuje riziko rozvoje makulární degenerace a katarakty. 

Rajčata, vodní meloun, růžový grepfruit 

jsou zdrojem lykopenu.

Lykopen je červený pigment a silný antioxidant. Je důležitý jako prevence makulární degenerace.

Borůvky

jsou bohaté na antokyany.

Antokyany chrání čočku a sítnici před degenerativními změnami, podporují obnovu buněk, pomáhají u krátkozrakosti. Zlepšují funkci cév očí a tedy zásobení oka živinami. Příznivě ovlivňují i noční vidění.

Chcete vědět víc o tom jak pečovat o své oči? Základní informace naleznete v online příručce 12 pomocníků unaveným očím